otrdiena, 2012. gada 13. novembris

Sizraņas latviešu lūgums Latvijas ģenerālkonsulam 1929. gada decembrī.



Latvijas ģenerālkonsulam Maskavā no latviešiem Sizraņas pilsētā, Uļjanovskas guberņā Kolosovaja d.36.
J. E. Strautiņ
Lūgums.
Caur šo griežamies pie Jums konsula kgs, kā pie latviešu tautas priekšstāvja Krievijā, ar pazemīgu lūgumu ievērot mūsu tagadējo likteni un sevišķi mūsu bērnu kritisko stāvokli – lūdzam konsul kgs dot mums attiecīgu atļauju izbraukt uz Latviju.
Mēs Sizraņas latvieši tagad Krievijas pavalstnieki, agrāk cēlušies no tagadējās Latvijas. Optacijas laikā aiz nezināmiem iemesliem netikām izvesti kā optanti – nomaksas un lūgumi atrodas Latvijas Maskavas konsulātā.
Esam izbraukuši no Kurzemes, kad nebijām tikuši pie sava zemes stūrīša. Esam gandrīz visi zemkopji un nodarbojamies ar zemkopību. Tagad grūto apstākļu dēļ mums vairs nav iespējams Krievijā dzīvot, esam ar mieru iet Latvijā par kalpiem, ja tas būtu vajadzīgs. Lielākai daļai mums ir atņemtas balss tiesības, ta tad stāvoklis ir bēdīgs.
Pazemīgs lūgums Konsula kgs, mūsu stāvokli, sevišķi mūsu bērnu nākotni ievērot, un neliegt latviešu tautai palīdzību likteņa vajātiem neiet iznīcībā, bet uzņemt arī mūs jaunajā Latvijā, lai zeltu tauta un tēvija.
Vairāk simtu Sizraņas latviešu vārdā šī lūguma iesniedzējs.
Decembrī, 1929.   

Avots:

LVVA, 3235.f., 1/2 apr., 875a. l., 33.lp.[noraksts]

Nav komentāru: