ceturtdiena, 2014. gada 12. jūnijs

Iznākusi vēsturnieces Inetas Lipšas grāmata „Seksualitāte un sociālā kontrole Latvijā, 1914-1939”


Monogrāfijas uzmanības centrā atrodas seksualitāte un tās sociālā kontrole no Pirmā pasaules kara līdz Otrajam pasaules karam, t. i., no 1914. gada līdz 1939. gadam, ciktāl tā izpaudās Latvijas iedzīvotāju publiski fiksētajos priekšstatos un uzvedībā. Šajos 25 gados seksuālās kultūras ietekmēja gan militārie konflikti – Pirmais pasaules karš un Latvijas Neatkarības karš, gan politiskās iekārtas – patvaldība Krievijas impērijā, parlamentārā demokrātija un autoritārais režīms Latvijas Republikā. Pētījums vēstī par to, kā iedzīvotāji pieredzēja ‘pareizo’ un ‘nepareizo’ seksuālo uzvedību – no pretējā dzimuma seksualitātes līdz viendzimuma seksualitātei, kā attiecīgajos priekšstatos ietvēra miesu un mīlestību, bet uzvedībā – kultūras ieradumus no ‘meitās iešanas’ līdz prostitūcijai. Darbā analizēta arī viņu pieredze laulības, tās reformēšanas un šķiršanas lietās, seksuālo zināšanu komunikācijā un reproduktīvo prakšu ieteikšanā, kā arī tiek atklāti centieni šos dažādos seksualitātes aspektus disciplinēt vai liberalizēt.


Ineta Lipša ir Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošā pētniece, Biznesa augstskolas Turība Komunikācijas zinātņu katedras vadītāja. Grāmatu Rīga bohēmas varā (2002), Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes vēsturepadomju laikā: personības, struktūras, idejas (1944–1991) (līdzautore, 2010), Izklaides kultūra Latvijā: morāles komunikācijas aspekti,1918–1934 (2012) autore.


Par visizdevīgāko cenu grāmata nopērkama apgāda „Zinātne” veikalā Latvijas Zinātņu akadēmijas augstceltnes pirmajā stāvā Akadēmijas laukumā 1,Rīgā.

2 komentāri:

Anonīms teica...

Grāmatas vāks ir vienkārši briesmīgs, zinātniskam darbam absolūti neatbilstošs.Varbūt izdevēji cer, ka, redzot bildīti un vārdu "seksualitāte" grāmatas nosaukumā, to nopirks arī cilvēki,kuri vēlāk netiks tālāk par pirmajām 20 lapasapusēm, jo konstatēs, ka nekā TĀDA jau tur nav.Latviešu grāmatniecība, kā parasti, izceļas.Vai nu
ķieģelis ar trīs milimetrus biezām lapam vai kaut kādas infantīlas muļkības.

Kaspars teica...

Vāks ir gaumes jautājums. Cik zinu, tad vāku izvēlējās autore pati. "ķieģelī" ir 622.lpp. Infantīlas muļķības tur neatradu! Domāju, ka saturiski darbs ir vērtīgākais ,kas pēdējos gadus vēstures nozarē ir iznācis. Ietektu vispirms izlasīt un tad komentēt! Patīkamu lasīšanu!