otrdiena, 2011. gada 29. marts

Jaunas grāmatas no Nordost Institut


2003.gadā Nordost Institut laiž klajā divus nozīmīgus rakstu krājumus.
Vispirms jau maijā iznākšot Detlefa Heninnga sastādītais krājumums „ Revolūcijas Ziemeļaustrum Eiropā” (Revolution in Nordosteuropa), kurā analizēts tiks  revolūciju fenomens reģionā no 1789. gada līdz samta revolūcijām 1989.gadā.

Sīkāk sk.:
Otrs raktu krājums, kuru sastādījis Konrāds Meijers, saucās „ Nācijas un valodas Ziemeļaustrumeiropā 19.gadsimtā” (Nation und Sprache in Nordosteuropa im 19. Jahrhundert), gaidāms septembrī. Tajā tikšot apskatīti jautājumi, kā nāciju veidošanās gadsimtā mainījās ierastie valodu statusi, kā tās kļuva par nācijas identifikatoriem utt. Rakstu krājumu veido raksti, kas tapuši institūtā notikušajā konferencē 2005.gadā.
Sīkāk sk.:
Abus darbus klajā laiž izdevnieciba: Harrassowitz
Nākotnē palānots vēl vairāku darbu izdošana. Tā 2013 gadā iznāks rakstu krājums par nacionālajiem mītiem un to reprezentāciju mākslā. (Kunst und nationale Mythen in Nordosteuropa. Künstler und ihre Kunstwerke im 19. Jahrhundert.)

ceturtdiena, 2011. gada 10. marts

Kathrin Reichelt. Lettland unter deutscher Besatzung 1941-1944. Der lettische Anteil am Holocaust.

Vācijas izdevniecība Metropol 2011.gada marta beigās solās laist klajā vairāk kā 400 lapaspušu biezu vēsturnieces Katrinas Reičeltes grāmatu "Vācu okupētā Latvija 1941 -1944. Latviešu piedalīšanās holokaustā." Pagaidām nav zināms ne grāmatas saturs, ne arī vizuālais noformējums, tomēr izdevniecība un daži e- grāmatveikali to piedāvā jau iegādāties par 24 EUR.
Sīkāk skatīt izdevniecības mājas lapā:  http://www.metropol-verlag.de/